Vinski -erään kissan muotokuva2014
Paksuniemen satamaravintola, Rääkkylä

Rääkkylän kirjasto

2013
Pasilan kirjasto, Helsinki
2012
Tuusulan kansalaisopisto, Hyrylä,
2009
Myyrmäki-talo, Vantaa

Hyvinkään kaupunginkirjasto

Vinski oli kissa, joka piti vedestä, lumesta ja saunomisesta. Talvella Vinski tykkäsi syöksyillä pehmeään vastasataneeseen lumeen, möyriä lumikäytävissä ja - tunneleissa silläkin uhalla, että turkki kastui. Olipa siinä sitten hyvä syy tulla saunaan lämmittelemään saunailtoina sitä suuremmalla todennäköisyydellä mitä kovempi pakkanen ulkona sattui paukkumaan. Perusluonteeltaan Vinski oli rauhallinen ja säyseä, vaikka välillä innostui kovastikin juoksemaan ja remuamaan. Vinski viihtyi paljon myös omissa oloissaan niin kuin kissat yleensä ja toisinaan oli kärttyisä ja huonolla tuulella. Silloin sen ilmeestä näki heti, kannattiko mennä "häiritsemään", vai oliko parempi pysyä kauempana. Vinski osasi myös osoittaa mieltään, jos ei saanut tahtoaan läpi: se hyppäsi heti ruokapöydälle makoilemaan ja jos alle jäi päivän sanomalehti, ei siitä juuri luettavaksi enää ollut.

Vinski oli mielenkiintoinen eikä missään nimessä tylsä kissapersoona. Vaikka siinä oli paljon tyypillisiä kissan ominaisuuksia, oli siinä paljon persoonallisuutta, jota en ole tavannut muilla tuntemillani kissoilla. Vinskiä kuvatessani huomasin myös miten ilmeikäs eläin kissa on. Mitä enemmän sitä kuvasin, sitä arvoituksellisemmaksi sen olemus muuttui. Usein mietin mitä ihmettä kissan päässä liikkuu, kun se vain istuu ja istuu paikallaan ja on tyyni ja rauhallinen. Ehkäpä kissat ovat oivaltaneet elämän tarkoituksen paljon selvemmin kuin ihmiset.

Seurasin kameran kautta perheemme Vinski-kissan elämää aktiivisesti sen neljän ensimmäisen elinvuoden ajan vuosina 1994-97. Yritin ensisijaisesti saada Vinskistä hyviä muotokuvia niin sisällä kuin ulkona, kesällä ja talvella. Niiden lisäksi sain taltioitua mielenkiintoisia hetkiä ja tilanteita, joissa kissan tyypilliset ominaisuudet tulivat hyvin esille kuitenkin "vinskimäisesti" höystettyinä. Tähän näyttelyyn valitsin muotokuvia ja hetkiä, jotka kertoisivat jotakin olennaista Vinskistä.

Näyttely on omistettu Vinskin muistolle (1994-2008) sekä kaikille lemmikkikissoille.